Bölüm 8 (İleri seviye HTML Dersleri) Web Sunucular ve ISP’ler
Çeviriler tırnak içinde gösterilir. Çevirilerin kaynağı; w3schools.com‘dur. Çeviri haricindekiler bana aittir. Temel HTML derslerine de bakabilirsiniz bu konuya yabancıysanız. 16 Bölümdür ve ilk bölüme buradan ulaşabilirsiniz. Editör olarak; Notepad++, Dreamweaver ya da w3Schools’a ait paylaşacak olduğum online editörü kullanabilirsiniz.
HTML, Web Sunucuları
Ürettiğiniz web sitesini tüm dünyaya duyurmak ve 7/24 sunmak için web sunucu üzerinde depolamanız gerekmektedir.
Bu durum 3 tip maliyet doğurur;
Donanım maliyeti;
Gerçek bir web sitesi için; birtakım güçlü sunucu donanımı alma ihtiyacı doğurur. Düşük fiyatlı bir bilgisayarın bunu yapabileceğini düşünmeyin. Çünkü 24 saat ve devamlı yüksek bağlantıda çalışması gereklidir.
Yazılım maliyeti;
İstemcilerin yani sıradan bilgisayar kullanıcılarının sahip olması gereken lisansların (programların herbir tanesinin lisansı olur.) da kat be kat üzerinde tutar sunucuların(server’ların) yazılımlarının lisansı. Sunucu lisansları aynı zamanda kullanıcı limitine de sahip olabilir. Buna dikkat etmeniz gereklidir.
Emek maliyeti;
Düşük emek harcanacağını sanmayın. Kendi donanım ve yazılımınızı kurarsınız, bug’lar ile virüsler ile uğraşırsınız ve server’ı daima herşeyin olabileceği bir ortamda açık, çalışır tutmak zorundasınızdır.
İnternet servis sağlayıcı kullanmak
24 saat destek,
ISP yani internet servis sağlayıcınızım 24 saat destek verdiğine emin olun. Sorunlarınızın çözümünü bir sonraki güne bırakmaları gibi bir duruma kendinizi düşürmeyin. Telefonla ulaşabileceğiniz ve size pahalıya patlamayacak uzaklıktaki bir yerden destek almanız da uygun olabilir. Ama ben e-posta desteğine bakıyorum genelde.
Günlük yedek
ISP’nizin yedeği ne kadar sıklıkta aldığına bakın. Sürekli güncellediğiniz bir site için en iyisi günlük yedek alan bir ISP’dir. Yoksa veri kaybına uğrarsınız.
Trafik hacmi
ISP’nizin sunduğu trafik hacmine bir bakın. Beklenmedik trafiklerden kaynaklı trafik hacmi ihtiyacınız için ki web siteniz popüler olunca bu olur, uçuk fiyatlar ödemek zorunda kalmayın.
Bant genişliği ve içerik Sınırları (Bandwith ve Content Restrictions)
ISP’ye ait bu özelliklere de bakmayı unutmayın. Resim, video vb. telifli içerik paylaşacaksanız bu bir sorun olabilir sizin için, ayrıca scriptlerle ilgili de sürprizler olabilir.(Genelde vbulletin’lerle ilgili olur. Bu da bir forum panosudur ve ücretlidir.)
E-posta Kapasiteleri;
İhtiyacınız olan e-posta hizmetini verip vermediklerine dikkat edin.
Veritabanı erişimi;
Web siteniz için veritabanı planı uygulamak istediğinizde ihtiyacınız olan veritabanı gerekliliklerinin karşılandığına da emin olmanız gerekir.